Waar ligt Bora Bora

Ligging van deze droombestemming

Waar ligt Bora BoraBora Bora is een prachtig tropisch eiland, met een weelderige groene begroeiing, maagdelijk witte stranden en kristalhelder, azuurblauw water. Het is een waar paradijs op aarde en het is dus niet zo vreemd dat het een bekende droombestemming is voor een huwelijksreis. Maar waar ligt Bora Bora nu eigenlijk precies?

Frans Polynesië

Bora Bora ligt tussen Zuid Amerika en Australië in de Stille Oceaan en behoort met 127 andere eilanden, waaronder Tahiti en Moorea, tot Frans Polynesië. Bora Bora ligt op ongeveer 260 kilometer ten noordwesten van Tahiti. Het vulkanische eiland heeft een omtrek van ongeveer 32 kilometer en wordt omringd door een prachtige turquoise lagune. Als je over Bora Bora vliegt zie je de vulkanische oorsprong heel goed; een hoofdeiland met daaromheen een aantal koraaleilanden, ofwel motu’s, met in het midden de top van de Otemanu, de vulkaan van Bora Bora. Het hoogste punt ervan ligt op 727 meter boven de zeespiegel.

Om op Bora Bora te komen, moet je zo’n dertig uur vliegen. Vanuit Nederland zijn er geen directe vluchten en meestal heb je twee overstappen. Je vliegt, via een tussenstop (bijvoorbeeld in Parijs) naar Papeete, de hoofdstad van Tahiti. Daar stap je in het propellervliegtuig en vlieg je in een uurtje naar Bora Bora. Je land daar op Motu Mute Airport en neemt de shuttleboot naar het hoofdeiland.
Geschiedenis

Ligging Bora BoraDe eerste Europeaan die voet zette op Bora Bora was James Cook in 1777. Er zijn zelfs een aantal eilanden in Frans Polynesië naar hem vernoemd; de James Cook Islands. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigden de Amerikanen een basis op Bora Bora waar watervliegtuigen konden landen. Vandaag de dag kun je nog overblijfselen van de Tweede Oorlog zien op Bora Bora. Het eiland telt zo’n 4500 inwoner, waarvan het grootste deel in Vaitape woont. Omdat het atol deel uitmaakt van Frans Polynesië is de officiële voertaal Frans gesproken maar de meeste mensen spreken ook Engels.